FORUM MAKROEKONOMIJA-MEĐUNARODNA EKONOMIJA
Please log in

Prezentacija u utorak

Go down

Prezentacija u utorak

Post by sreta-steta on Thu Jun 04, 2009 11:12 pm

Elem,

Posao me je naveo u ponedeljak u pozoriste na Terazijama na prezentaciju SAP-a. Jedan od razloga zasto sam i hteo da dodjem je da bih mogao da prisustvujem Vasem predavanju posle nekoliko godina. Osim onog dela na samom pocetku (iskreno zaspao sam zamalo), i dela kada je devojka iz Delte pricala, ostatak je bio stvarno sjajan. Nego par stvari mi je ostalo iz Vaseg izlaganja, pa sam zeleo da postavim par pitanja
Solidarni porez je opet bio jedna od tema. Barem mi se jedna stvar razjasnila vezana za Vasu podrsku tom porezu, a to je jednostavnost. Medjutim, ono sto ne mogu da razumem je da li se pri ideji uvodjenja samog poreza vodilo racuna o kontrakciji koju bi on izazvao. Na primer, od uvodjenja tog poreza ocekuje se X para u budzetu. Medjutim, posto smo mi ljudi (iako smo Srbi) racionalna bica, na uvodjenje tog poreza reagovacemo smanjenjem potrosnje. To rezultira da ce preduzeca manje inkasirati --> manji porez na dobit, a posto je manja potrosnja, manja je i naplata PDV-a. Znaci, umanjenje poreza na dobit Y i pdv-a Z. Dakle, prosto pitanje, da li ste Vi sigurni da je X > Y+Z? Ja mislim da nije.
Kurs. Ovde Vas nisam shvatio najbolje. Da li ste Vi za to da se prestane sa repovanjem i da se kurs dovede na realan nivo? Ja bi se sa ovim u principu slozio, tj slozio bih se da smo sada u 2003 godini. Medjutim, sta bismo dobili da je sada evro 130din? Izvoz bi porastao? Izvoz cega? Smanjio bi se uvoz? Tesko, a sa druge strane prihodi od carina bi pali na nulu. Jedino sto je sigurno je da bi lopovluk u drzavnim i javnim preduzecima jos porastao i da bismo u roku od 3 meseca imali novu revoluciju.
Sta ja u stvari hocu da kazem? Mislim da smo mi svi saterani u cosak i to tako da je svaki izbor los, i to se ne zna koji je gori. Mislim da cemo mi 2009 zavrsiti tako sto cemo imati i zamrznute plate i ogromnu nezaposlenost i povecanje PDVa i solidarni porez. Ne bih se osvrtao zasto je to tako, ne zato sto nije bitno, vec zato sto mi je muka od price o tri koverte.
Kriza, ima li dosadnije reci u zadnjih 9 meseci. Imam par pitanja. Da li samo na osnovu parametara koje ste napomenuli predvidjate njen kraj? Neke stvari jesu optimisticne, ali opet neke druge nisu uopste. Ono sto meni nije jasno i sto mi je ako cemo iskreno neprirodno, je da yield na TBonds je u konstantnom porastu? Mislim, 'normalno' je kretanje suprotno od berze, ali kamata na obveznice stalno raste. Kako to objasnjavate?

sreta-steta

Number of posts : 12
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Prezentacija u utorak

Post by dpopovic on Fri Jun 05, 2009 10:31 am

Hvala na ovim pitanjima.
1. Na prvo pitanje je odgovor je potvrdan.
2. Kurs. Ne, naprotiv. Ja samo kazem da svako ko kaze da treba smanjiti referentnu kamatnu stopu treba da zna da ce to uticati na naglu devalvaciju.
3. Niko ne zna kada ce se kriza zavrsiti, to sam i rekla. Osim toga rekla sam da ce tamo SIGURNO oporavak imato oblik V linije, dok se ovde javlja opasnost da bude linija oblika L, tj, da ova kriza izazove novu stagnaciju, zbog neprivatizovanih preduzeća, izostanka stečaja, itd.
4. vase poslednje pitanje vezano je za pitanje i moj odgovor na pitanje 2.

_________________
Pozdrav, DP

dpopovic
Admin

Number of posts : 597
Registration date : 2008-05-31

View user profile http://danapopovic.bigforumpro.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum